-
چهارشنبه, ۷ اسفند ۱۳۹۸، ۱۱:۱۰ ق.ظ
-
۱۸۱
متن پیش رو در روزنامه سازندگی منتشر شده و انتشار آن در مجله زیباکناری به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
قم به پایگاه اصلی شیوع کروناویروس در ایران بدل شده است؛ آزمایش هر موردی از موارد مشکوک به کرونا که مثبت اعلام میشود، یا در قم زندگی کرده، یا در آنجا مشغول بوده یا سفری به قم داشته است، اما قمیها درباره کرونا ویروس چه میگویند؟ روایت سازندگی را بخوانید
مریم لطفی/ آخرین روز بهمن ماه بود که به صورت رسمی اعلام شد کرونا ویروس به ایران رسیده و از قم سر درآورده است. حالا تنها چهار روز گذشته و شمار قربانیان ایرانی به ۵ نفر رسیده است و البته وزارت بهداشت اعلام کرده که ۲۸ نفر هم به صورت قطعی به این بیماری مبتلا هستند. بیمارانی که عمدتا ساکن شهر قم هستند و همین مسئله این شهر را در مرکز توجه قرار داده است. با همه ی نگرانیهایی که از شهرهای دیگر به گوش میرسد، گویا خود قمیها آنقدرها هم نگران نیستند و در این چند روز روحیه شان را حفظ کرده اند.
روایت اول؛ روال کار در کامکار عادی است!
قویعهد پرستار دیالیز بیمارستان کامکار است. همان بیمارستانی که بیماران مبتلا به کرونا به آن مراجعه میکنند و وضعیت حادتری به نسبت سایر نقاط شهر دارد. البته پرستاران این بیمارستان معتقدند جو روانی این بیمارستان بد نیست. قوی عهد میگوید: «خدا را شکر پرسنل بیمارستان و پرستارها همه روحیه ی خوبی دارند، انگیزه ی زیادی هم دارند و از این بابت مشکلی نیست. فقط باید ببینیم وضعیتمان چطور میشود چون قرار است بیمارستان را قرنطینه کنند».
او در مورد وضعیت بیمارستان میگوید: «در کامکار فقط بیمار عفونی بستری میشود و هیچ مریض دیگری پذیرش نمیشود؛ البته به جز بیماران دیالیزی. الان ما ۳۵۰ بیمار دیالیزی داریم و باید آنها را به مراکز خصوصی منتقل کنیم. در بخش دیالیز شرایط آرام است و جو نگران کننده ای وجود ندارد؛ نه میان بیماران و نه درمیان پرستاران و کارکنان. ضمن اینکه همه صددرصد اصول بهداشتی را رعایت میکنند. تمام همکاران ماسک میزنند، همه جا برای شست و شوی دستها محلول ضدعفونی وجود دارد. از سایر بخشها اطلاع زیادی ندارم اما گاهی که زنگ میزنیم و با بعضی از همکارها حرف میزنیم به نظر میرسد که وضعیت آنها هم خوب است و مشکل خاصی ندارند. فضا متشنج نیست و فعلا جو خوب است».
او تاکید میکند: «خدا را شکر در بخش دیالیز فعلی کیس آلوده نداشتیم که بخواهیم از این بابت نگران باشیم. البته شاید انقدری که ما به موضوع توجه میکنیم یا گاهی دلهره داریم، کسانی که در بخش عفونی کار میکنند، آنقدر نگران نیستد. بخشها همه دارند کار خودشان را مثل قبل انجام میدهند، آن هم با رعایت بهداشت».
این پرستار در مورد وضعیت عمومی مردم شهر هم میگوید: «اوضاع شهر عادی است و مردم عادی رفت وآمد میکنند و کارهایشان را انجام میدهند. به نظرم این اتفاق خیلی خوب است چون مردم باید از نظر روانی آرام باشند. در غیر این صورت اگر از کرونا هم نمیرند، در استرس و نگرانی جان میدهند یا سیستم ایمنی بدنشان ضعیف میشود. البته باید در مورد موضوعات بهداشتی اطلاع رسانی کرد و ما هم که پرستاریم مدام این نکات را در گروههای مختلف اطلاعرسانی میکنیم. درعین حال به اطرافیان آرامش هم میدهیم که فکر نکنند این بیماری آنها را از پا درمی آورد. میگوییم اگر این نکات را رعایت کنید هیچ اتفاقی برایتان نمیافتد».
روایت دوم؛ پنجشنبه رفتیم دانشگاه!
«روز اول واقعا وضعیت وحشتناک بود و مردم به هیچ چیز اعتماد نداشتند؛ به رسانه ها و اخبار. با حرفهایی هم که در فضای مجازی مطرح شد، کوچه و خیابانها خلوت شد. محل کار من جایی است که وقتی می آیم سرکار به هیچوجه جای پارک پیدا نمیشود، اما روز پنجشنبه آن خیابان کلی جای پارک داشت و این نشان میداد حتی خیلی از کارمندان هم به سر کار نیامده بودند» اینها روایت ریحانه خلج، یکی از شهروندان قمی است.
او میگوید: «البته دوباره جو کمی تغییر کرد، دیروز به چند نفر که سن و سالدار بودند تذکر دادم که مسائل بهداشتی را بیشتر رعایت کنند، میگفتند این قدر هم نباید سخت گرفت، این حرفها شایعه است و برای این است که در انتخابات شرکت نکنیم. آدمهایی که در شبکه های اجتماعی فعالیتی ندارند، معمولا آگاهی کمتری دارند، رسانه ی ملی هم که در اختیار عموم است، این چند روز بیشتر به انتخابات پرداخت و برای همین خیلیها واقعا مسئله را جدی نگرفتند».
او در مورد حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) و رفت و آمد مردم به آنجا میگوید: «حرم خلوتتر از همیشه است، ولی دیروز باز هم بهخاطر انتخابات خیلیها در آنجا حضور پیدا کردند. امروز هم دور و بر حرم، آنطور که از دوست و آشنا شنیده ام و خودم هم از دور دیده ام، به نسبت روز جمعه خلوتتر است. البته همانطور که گفتم هنوز ما خیلیها را در کوچه و خیابان میبینیم که رفتارشان عادی و مثل قبل است و موضوعات بهداشتی را رعایت نمیکنند. معلوم است آگاهی زیادی در اینباره ندارند. تفریحی که در قم وجود دارد، این است که مردم به خرید یا رستوران و کافی شاپ میروند، اما در این چند روز با اینکه روز تعطیل بود، مشخص بود که از این کار خودداری کرده اند».
او از مشاهداتش در خیابانها میگوید: «هنوز هم عده ای هستند که در خیابانها ماسک میزنند، اما همه اینطور نیستند. به خصوص با جوی که ایجاد شده بعضیها ماسکها را احتکار کرده اند و دیگر ماسک هم پیدا نمیشود. این موضوع البته ترس مردم را بیشتر را کرده بود اما اطلاعات جدیدی که میرسید و میگفتند ماسک هم تاثیری زیادی ندارد، باعث شد دوباره این جو فروکش کند. بالاخره از هر ۱۰ نفر، چهار، پنج نفر ماسک داشتند و بعضیها هم با شال جلوی دهانشان را میگرفتند. من خودم فکر میکنم اگر ماسک به قدر کافی در داروخانه ها موجود بود، تا حدی به مردم آرامش میداد؛ ولو حتی با همان ماسکهای ساده. خیلی از مردم هم معترض شده بودند که چرا ماسک را به چین میفرستند اما برای قمیها که جزء مردم خودشان هستند کاری نمیکنند. البته در کنار تمام این مشکلات، مردم قم روحیه ی طنزی هم دارند، من خودم بارها دیدم که شوخیهای زیادی با این مسئله میکردند. البته در کنار این شوخیها همکارانی هم داشتیم که میگفتند دیشب خوابمان نبرده و همش نگران بچه ها بودم. حتی اگر مردم در ظاهر هم نشان ندهند، استرس پنهانی در رفتارشان وجود دارد».
با وجود اینکه اعلام شده بود مدارس و دانشگاهها باید تعطیل شوند، پنجشنبه دانشگاه علمی کاربردی باز بود؛ دراینباره میگوید: «من رفته بودم سر کلاس، چون یک دوره ی فشرده بود و دانشگاه هم میخواست زودتر این دوره تمام شود و عقب نیفتد. از یک کلاس ۳۰ نفره حدودا ۱۵ نفر آمده بودند. یکی از همکلاسیهایم بچه ی کوچیک داشت، مدام از خانه به او زنگ میزدند و میگفتند بیا خانه همسایه حالش بد شده و دارند او را میبرند بیمارستان. هم کسانی که در کلاس بودند نگران بودند و هم کسانی که در خانه بودند مدام زنگ میزدند به ما که برگردید و در جاهای شلوغ نمانید!».
بیمارستان کامکار در خیابان اداره ی هلال احمر است و در فاصله ی هزار، هزار دویست تری حرم. در مورد این بیمارستان میگوید: «چون به مردم اعلام شده بی جهت به بیمارستان مراجعه نکنند، مردم هم رعایت میکنند. البته کامکار معروف است به اینکه هر کسی زنده میرود آنجا، مرده برمیگردد. منظورم این است که کلا تلفات در این بیمارستان زیاد است، یک جورهایی به آن سلاخ خانه میگویند. حالا هم که اعلام شده بیمارستان کامکار و فرقانی حالت قرنطینه دارند، برای همین خیلی دور و برش شلوغ نیست. البته مردم اعتمادشان تا حدی سلب شده و فکر میکنند تعداد مبتلایان بیشتر از این حرفهاست، اما اعلام رسمی نمیشود.
روایت سوم؛ استرس زیادی نداریم
سنگری یکی دیگر از شهروندان قمی و البته پرستار بیمارستان کودکان قم است. میگوید وضعیت در شهر نسبتا عادی است و بیمارستان کودکان تفاوت خاصی با وقتهای دیگر ندارد؛ «اعلام شده که این بیماری بیشتر بزرگسالان را درگیر میکند، برای همین در بیمارستان کودکان خبر خاصی نیست. بخش کودکان مثل قبل است و هیچ خبری هم اعلام نشده که پرستارها به سرکار نیایند یا رفت و آمدها محدودتر شود».
او در مورد وضعیت عمومی مردم شهر میگوید: «هوشیاری مردم بیشتر شده، خیلیها ماسک میزنند، فاصله را رعایت میکنند و دیگر وقتی همدیگر را میبینند به هم دست نمیدهند. خیابانها کمی خلوتتر شده و سعی میکنند کمتر بیرون بیایند. امیدوارم وضعیت کنترل شود و خیلی جامعه را درگیر نکند».
سنگری به جو روانی شهر قم هم اشاره میکند: «به هرحال وقتی مردم از موضوعی آگاهی داشته باشند، به همان نسبت دلهره هم دارند. اما واقعا اینطور نیست که جو بد باشد. اما در همین بیمارستان کودکان، مادرانی که بهخاطر بچه هایشان مراجعه میکنند، دائم از ما سوالاتی میپرسند. اما در حدی نیست که استرس خیلی زیادی وجود داشته باشد، حداقل من ندیده ام. در بیمارستان هم تا حدی اصول بهداشتی رعایت میشود، سعی میکنند بیشتر از قبل بهداشت را رعایت میکنند اما نه در حدی که وقتی وارد میشوید فکر کنید وضعیت اورژانسی است»