-
پنجشنبه, ۱۴ فروردين ۱۳۹۹، ۰۵:۵۱ ب.ظ
-
۸۸۲
تشدید منازعات دو نامزد اصلی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تا نوامبر 2020، به طور طبیعی سناتورهای هر دو حزب را نیز وارد میدان خواهد کرد.
اگرچه امروز ایالات متحده آمریکا با بحران ناشی از شیوع ویرس کرونا دست و پنجه نرم می کند و مواضع اکثر سناتورهای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه، حول این موضوع صورت می گیرد اما این مسئله باعث نشده است تا منازعات مستمر سناتورهای کنگره حول "تحریمهای ایران " و نحوه مواجهه با کشورمان متوقف شود! طی روزهای اخیر، نام ایران به کرات در مجلس سنا و حتی مجلس نمایندگان آمریکا شنیده می شود.به تازگی عده ای از سناتورهای کنگره از جمله برنی سندرز و الیزابت وارن خواستار تعلیق تحریمهای کشورمان شده اند . در مقابل، اکثریت قریب به اتفاق سناتورهای جمهوریخواه مخالف کاهش تحریمهای ایران در شرایط فعلی هستند. آنها معتقدند که کارزار فشار حداکثری علیه کشورمان باید ادامه پیدا کند. اما نکته اصلی اینجاست که در میان سناتورهای دموکرات نیز رویکرد واحدی در این خصوص وجود ندارد. بسیاری از سناتورهای دموکرات اساسا حاضر به ورود به مناقشات دیگر سناتورهای کنگره درخصوص تعلیق تحریمهای ایران نیستند. آنها معتقدند که باید با استناد به تاکتیک "سکوت " و " به کنار راندن ماجرا"، با این مسئله برخورد کرد . از سوی دیگر، اکثر سناتورهای هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه، به دلیل نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 ( که همزمان با آن انتخابات کنگره و فرمانداری ها نیز برگزار می شود) تمرکز کمتری بر مسائل سیاست خارجی ایالات متحده داشته و بیشتر بر روی موضوعات عامه پسند و داخلی در آمریکا متمرکز هستند.
موضوع از آنچه ذکر شد نیز می تواند پیچیده تر باشد! برخی سناتورهای جمهوریخواه مانند "تام کاتن " و حتی "تد کروز" که در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 و در انتخابات مقدماتی جمهوریخواهان از ترامپ شکست خورده بود، سعی دارند با اتخاذ مواضع ضد ایرانی مطلق ،لابی صهیونیستی آیپک را متقاعد سازند که به حمایت از آنها ادامه دهد. اخیرا سناتور تد کروز در اظهاراتی که با همین هدف صورت گرفته است، دولت ترامپ را بابت تمدید دو ماهه برخی معافیتهای هسته ای کشورمان را مورد سرزنش قرار داد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا معافیتهای هستهای ایران را «چهار محدودیت» برنامه هستهای ایران نامید که برای مدت ۶۰ روز تمدید شده است.به گزارش روزنامه واشنگتن پست در این معافیتهای تحریمی، به شرکتهای روسی، اروپایی و چینی اجازه داده میشود تا بدون ایجاد مجازاتهای آمریکایی به کار خود در تأسیسات هستهای غیرنظامی ایران ادامه دهند! فارغ از اینکه کاخ سفید اساسا صلاحیت تعیین تکلیف حدود و ثغور فعالیتهای هسته ای ایران و تعیین نوع همکاری کشورها و بازیگران دیگر( اروپا، روسیه و چین ) با کشورمان را ندارد ، نوع موضع گیری تد کروز در این خصوص قابل توجه است.
سناتور تد کروز اقدام اخیر دولت ترامپ را مغایر با اصل اعمال فشار حداکثری علیه ایران دانسته و در ژستی دروغین معتقد است که این معافیتها، منجر به عدم کنترل فعالیتهای هسته ای ایران می شود.همچنین تدکروز تاکید کرده است که مواضع وی در خصوص برنامه هسته ای ایران کاملا مشخص و شفاف است! همان گونه که اشاره شد، در ورای این موضع گیری، باید بر روی مناسبات خاص لابی آیپک و تد کروز متمرکز شد. استمرار منازعات سناتورهای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه بر سر ایران و تحریمهای هسته ای و غیر هسته ای کشورمان، آن هم علی رغم شیوع ویروس کرونا در ایالات متحده که به اصلی ترین دغدغه ( در کنار دغدغه های اقتصادی ناشی از آن ) به این کشور تبدیل شده است، به خوبی نشان می دهد که در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 میلادی و خصوصا متعاقب کنترل کامل یا نسبی ویروس کرونا، بیشتر نام ایران را خواهیم شنید! با اهمیت یافتن مباحث سیاست خارجی در انتخابات ریاست جمهوری آبان ماه امسال در آمریکا، منازعات بایدن ( نامزد احتمالی نهایی دموکراتها ) و ترامپ بر سر ایران تشدید خواهد شد. البته اصل منازعه ای که میان این دو شکل خواهد گرفت، معطوف به استراتژی "مواجهه با ایران " نخواهد بود و تنها شامل تاکتیکهای تقابل با کشورمان خواهد بود.
در هر حال، تشدید منازعات دو نامزد اصلی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تا نوامبر 2020، به طور طبیعی سناتورهای هر دو حزب را نیز وارد میدان خواهد کرد. در حزب دموکرات نقش سناتورهایی مانند برنی سندرز و الیزابت وارن پررنگ خواهد بود. وارن از رقابتهای انتخاباتی کناره گیری کرده است و سندرز نیز شانس زیادی برای پیروزی بر جو بایدن در انتخابات درون حزبی دموکراتها ندارد. با این حال به نظر می رسد سندرز و وارن همچنان از طریق تریبونهای خود در مجلس سنا ،ترامپ را در حوزه های اقتصادی، بهداشتی، اجتماعی، سیاست داخلی و فراتر از آنها، سیاست خارجی مورد انتقاد قرار خواهند داد. نباید فراموش کرد که انتشار نظرسنجی هایی که اکثر آنها حمایت از کاهش محبوبیت ترامپ در سطوح عمومی و ایالتی می باشد ، برخی سناتورهای حزب جمهوریخواه را نیز در قبال سایر پدیده های حوزه سیاست داخلی و خارجی ایالات متحده ،از جمله پرونده ایران دچار سردرگمی ساخته است.